Ochutnávka ledolezení

V únoru 2020 se naskytla možnost zkusit si ledolezení na umělé stěně v Praze. Na Černém mostě u nákupního centra byla postavená umělá ledová stěna, na které si člověk mohl ve dvou liniích vyzkoušet lezení na ledu. Samozřejmě s jištěním top-rope. Povedlo se nám zajistit rezervaci půlhodinového slotu. Sedák a helmu jsme měli vlastní, další vybavení jsme obdrželi zapůjčené: boty, mačky a cepíny. Laura ještě dostala ochranný štít na oči (u mě stačily moje brýle) kvůli odlétávajícím kouskům ledu.

První pocity z ledolezení byly, že je to o dost jiné než klasické lezení. Samozřejmě těžší 🙂

Z klasického lezení známe, že jsou důležité nohy – to tady platí také, ale tady nohy musí být pořád pod tělem. Nefunguje tu jakákoliv pozice nohy mimo svislou osu těla, prostě jak člověk dá nohu moc do strany, tak to vůbec nezabírá. To souvisí s tím, že tady lezce nedrží bota ve stěně nebo špička boty na nějakém stupu, ale jen jehly z maček. Nohu je potřeba hodně silně nakopnout do ledu, aby se jehly do ledu zarazily a držely. A aby to pak drželo dál, je potřeba mít nohu pořád v poloze, kdy pata je oproti špičce zvednutá výš.

Co se týče rukou, přišlo mi, že ledolezení bylo mnohem náročnější než klasické lezení a že mě ruce bolí o dost víc. Ale to asi bylo jen, protože to bylo poprvé. Cepín je potřeba zaseknout do ledu – ideálně najít již nějakou dírku, ve které bude držet. Zaseknutí nebo opakované sekání do plochého rovného ledu trvá zbytečně dlouho, není jasný výsledek a hlavně odlétávají kousíčky ledu, které jsou nebezpečné. Po zaseknutí špičky cepínu do ledu se pak rukojeť cepínu použije jako madlo chytu – ale důležité u toho je, aby konec rukojeti byl opřený o led. To jsem si před započetím dnešního lezení vůbec neuvědomoval. Prostě ten cepín při lezení slouží jako „ucho od hrnku“, kdy horní část = špička je zaseknutá v ledu a dolní část = konec rukojeti je opřený o led. Cepín se při držení rukou při lezecké pohybu vůbec nepohne.

Pokud se ptáte stejně jako my, proč jsou na horním konci cepínů ty gumové míčky, tak to je pro prevenci zranění 🙂 Obecně musím říct, že u ledolezení je více nebezpečí než u klasického lezení. A to myslím i v případě, že je člověk jištěn top-rope. Především se musí dávat pozor na nohy, protože mačky na botách jsou ostré, takže jakýkoliv kontakt boty s druhou nohou vede ke zranění. Třeba pohyb ve smyslu výměny nohy na nějakém místě pro „stup“ je nesmysl. A další důležitou věcí je, že při zasekávání cepínu musí člověk dát pozor na lano – při špatném míření lze lano jednoduše poškodit. A do třetice již zmíněné odlétávající kousky ledu, resp. led jako takový – je strašně tvrdý a ostrý.