LokalBlok Praha

Pod názvem LokalBlok najdete v Praze restauraci a pod ní v podzemních patrech pak stejnojmennou lezeckou stěnu pro bouldering. Podle dostupných informací byl LokalBlok pro lezení otevřen v roce 2004 a ve své době to byla údajně největší boulderovka v ČR. Prameny hovoří o 500 metrech čtverečních. Stěna stále funguje a to každý den v roce, je běžně otevřená pro veřejnost, probíhají tu například dětské kroužky a pravidelné závody ve formě session. O boulderovku se stará početný tým, který mimo jiné zajištuje pravidelné stavění nových boulderů.

Na stěnu se dá dostat dvěma způsoby. Buď projitím skrz restauraci nebo samostatným bočním vchodem, kde je hned za dveřmi točité kovové schodiště, která nás dovede o patro níže do suterénu.

Sportovní prostory pod restaurací okupují několik místností různých tvarů, které jsou vzájemně propojené labyrintem chodeb a schodišť. Při mé první návštěvě mi chvilku trvalo se zorientovat a měl jsem pocit, že jsem se ztratil.

Pro lezení jsou tu k dispozici profily různých sklonů včetně rajbasu, převisu a stropů.

Chyty jsou tu nahozené téměř stylem spray-wall. Oproti moderním rozlehlým boulderovkám to je určitě velký rozdíl, vypadá to spíš jako retro stěna. Ale nemyslím to hanlivě. Důležité je, že se nahození chytů a vytvořené bouldery pravidelně mění. Jednotlivé boulderové problémy jsou buď po barvách chytů nebo můžou být označené pomocí barevných pásek.

Podle dostupných informací je tu obvykle k dispozici někde kolem 55 až 60 označených boulderů.

Dnešní fotky jsem udělal během konání dětského závodu Pražský opičák, který se tu pravidelně a tradičně koná v době kolem Mikuláše. Proto na fotkách můžete vidět pověšené bannery a reklamy partnerů a sponzorů závodu.

Sortiment chytů je spíš staršího data a vlastně tu téměř nejsou moderní makra, velké chyty a struktury. Mají tu jen několik málo dřevěných struktur menších rozměrů. Je jasné, že všechno je ovlivněné malým prostorem. O to víc obdivuji, že se stavěči snaží prostor využít v nejvyšší možné míře.

Ještě nesmím zapomenout na jednu místní zvláštnost, na kterou vždycky narazím při závodech Pražský opičák. Při lezení boulderů (nevím přesně, asi se týká jen některých boulderů) se může nohama lézt po všech takzvaných vrutech. Přičemž jako „vrut“ je tu definován chyt na stěně, který je přišroubován pouze vruty, ale nikoliv velkým šroubem (na inbus).

Prostory boulderovky se nacházejí v prvním a druhém suterénu budovy bez přístupu přirozeného světla, přesto je tu docela dobře vidět díky umělému osvětlení. Druhým problémem, který se tu v relativně stísněných prostorech objevuje, je vysoká prašnost a teplota. To se snaží řešit vzduchotechnika a pravidelný úklid dopadišť a koberců.

Tohle je sektor s názvem bazén, protože skutečně bazén připomíná včetně jediného přístupu po úzkém schodišti. Někdy tu jsou bouldery s top-out výlezem, tedy s výlezem přes hranu z bazénu 🙂

Pohled do bazénu shora od výlezové hrany.

V bazénu je možná nejvyšší profil v LokalBloku.

Propojovací schodiště dotváří pocit pobytu v labyrintu.

Ve nejspodnějším patře jsou profily vhodné i pro děti, najdeme tu chyty typu dobré madlo a také zvířátkové chyty.

Kromě lezení jsou tu další prostory pro cvičení, rozcvičku a posilování. V nejspodnějším patře je jedna stěna zrcadlová a jedna stěna se žebřinami.

Najdeme tu i další cvičební pomůcky jako třeba campus a hrazdu.

Podle dostupných informací může v LokalBloku lézt najednou až 50 lezců. Za to restaurace nahoře má mnohem větší kapacitu: píšou 200 osob uvnitř a k tomu 50 osob na zahrádce, která funguje v letním období na dvoře ve vnitrobloku. K restauraci lze najít hodně pozitivních hodnocení a referencí spokojených zákazníků. Kromě svého působiště na pražském Smíchově je tým LokalBloku aktivní i v cateringových službách, takže logo, kvalitu kuchyně, ale i třeba nabídku sportovních outdoorových aktivit, můžete potkat i na jiných místech, mj. třeba na firemních party nebo teambuildingových akcích.

Boulderovka LokalBlok je otevřená v pracovní dny pouze odpoledne. O víkendech funguje jen v zimním období, protože v létě jsou lezci přece převážně venku v přírodě. Pro konkrétní informace raději vždy koukněte na web. Restaurace funguje každý den.

Výhodou LokalBloku je jeho umístění v centru pražského Smíchova. Na metro nebo tramvajovou zastávku Anděl je to sotva pár stovek metrů. Za to s parkováním je to logicky složité, všude zóny pro rezidenty, takže doporučit lze placené parkoviště pod nákupním centrem.

Jako nevýhodu LokalBloku bych označil těžší a silové bouldery, což je dané sortimentem chytů (menší chyty, lišty, špatně uchopitelné chyty) a menším prostorem. Mně osobně nevyhovuje nahuštěnost boulderů a chytů, protože se v tom špatně orientuju a hůře čtu bouldery – prostě jsem nejspíš zhýčkaný z moderních prostorných hal. Jsou ale lezci, kterým to vůbec nevadí. Pro ty je zase super, že se bouldery pravidelně mění.

Praktické informace

Název: Lokal Blok Praha

Co nabízí: boulder

Adresa: nám. 14. října 2173/10, 150 00 Praha 5-Smíchov

Souřadnice: 50.073189368554, 14.40500738477

Webovky: www.lokalblok.cz/lezecka-stena