RockTown Kaiserslautern

Na návštěvě boulderovky RockTown v německém městě Kaiserslautern jsme se stavili cestou, když jsme přejížděli přes Německo dálnicí 8 z Lucermburska do Čech. Předpověď ukazovala, že bude přes den pršet, tak jsme hledali něco indoor. RockTown na mě vypadnul z google při hledání lezeckých stěn v západní části Něměcka jako jedna z největších boulderovek. Samotné město Kaiserslautern je proslulé asi hlavně svým prvoligovým fotbalovým klubem. K tomu doplním, že zde žije 100 tisíc obyvatel a patří do spolkové země Porýní-Falc. Pojďte se podívat na pár fotek z boulderovky. Kdyby nebyla vrata do haly otevřená, mohl bych si myslet, že je tu autoservis 🙂 Uvnitř je však boulderingová stěna na ploše 1500 metrů čtverečních.

Nejdříve začneme fotkami stěny v přízemí. Jsou tu různé profily včetně rajbasu.

Nahoře v patře je ochozový chodníček a tak se tu dá lézt do výlezu nahoru.

Hodně atypický profil ve tvaru useknutého položeného válce. Pro mě asi symbol, podle kterého si tuhle boulderovku budu pamatovat.

Uprostřed haly je chill zóna s možností posezení.

Další válce integrované v lezeckých profilech, vlevo pak převis s bouldery ve stropě.

Ještě přidám fotky válce coby symbolu RockTownu ze všech stran.

Většina lezeckých profilů je situována v přízemí. V horním patře je ještě pár metrů lezení a dalších věci, k tomu dojdu později. Tady fotky z ochozu z patra. Dá se poznat, na kterých stěnách končí bouldery výlezem.

Ještě se vrátím k přední části haly, tedy k profilům hned za vraty u vstupu od haly. Celý tenhle profil mi nějak podvědomě přijde jako dělaný pro závody.

Co se týče chytů, mají tu široký sortiment klasických chytů od madel přes lišty a obliny a samozřejmě také velké struktury.

Bouldery, co jsme tu lezli, byly postavené zajímavě. Standardně jsou po barvách chytů s označením obtížnosti podle škály. Odhadem asi ve třetině haly byly bouldery z nějakého závodu (tipuju nějaký formát boulder session) očíslované od 1 do 50. U těchto „závodních“ boulderů nebyla uvedená obtížnost podle škály, takže jejich přelézání bylo zábavné, protože se u některých dost lišila skutečná obtížnost od očního odhadu 🙂 Později se ukázalo, že obtížnost roste postupně s vyšším číslem, ne ale úplně vždycky.

V horním patře je boulderů o poznání méně, za to jsou více roztahané (delší) do šířky. Takový trénink na závody. A přitom ve všech obtížnostech místní škály (kromě té nejnižší obtížnosti).

Jediné, co bych tady na horním patře vytknul, je poměrně viditelná zašlost stěn, nechci přímo říct, že je tu špína. Ono je to koneckonců vidět i na fotkách. U toho si vždycky vzpomenu, jak na Mandale v Drážďanech drhnou při přestavbě profily kartáčem (na mokro, ručně i elektrickým).

Značení boulderů tu mají pomocí lístečků u startovních chytů. Barva lístečků pak určuje obtížnost. Zvolený způsob řešení barevných lístečků mi nepřijde úplně šťastný, ale asi je to ovlivněné tím, že špatně vidím. Dokážete rozpoznat barvu lístečků daných boulderů?

Obtížnost je dána na šestistupňové škále od nejlehčí modré po nejtěžší bílou barvu. Při pohledu na stupnici mě napadá, že obvykle bývá stupnice zobrazená obráceně: od nejlehčích odspodu k nejtěžším nahoru 🙂

Kromě standardní stupnice je tu dnes množina závodních boulderů, jak jsem už zmiňoval, označená čísly od 1 do 50. Jejich obtížnost plus mínus stoupá. Na obrázku startovní chyty 38 a 50.

Tolik základní povídání o boulderech. V horním patře jsou k dispozici další tréninkové prostředky jako třeba spraywall.

Nechybí ani campus a moon-board.

Plus jsou tu další posilovací a cvičební nástroje.

Pro ukrácení dlouhé chvíle si tu můžete zahrát ping-pong.

Nebo můžete trénovat rovnováhu na slacklajně.

Součástí haly je recepce s půjčovnou a za zdí i bar s občerstvením.

Odkládacích poliček a místa pro zevlování je tu dostatek. Vstupní vrata jsou aktuálně zavřená, protože během naší návštěvy začalo venku hustě pršet. Mají tu i moderní lapače prachu.

Za těmi dveřmi mezi odkládacími poličkami je malý obchůdek,

Při čekání na kávu jsme objevili zajímavou výzdobu s lezeckou tématikou 🙂

Boulderovka RockTown rozhodně není malá a stojí za návštěvu, bouldery tu byly postavené moc hezky. Hala je to klasicky taková ta původně průmyslová a časem již trošku zašlá budova, ale na dobré lezení to nemá vliv 🙂

K možnosti parkování je dobré přečíst informaci na stránkách stěny. Boulderovka má před halou na svém soukromém pozemku několik parkovacích míst pro pár aut. Pak se dá stát venku podél silnice, ale tady nastává problém ve dnech, kdy 1. FC Kaiserslautern hraje zápas doma. Fotbalový stadion je totiž v těsném sousedství a tak bývá všude kolem plno. A web také upozorňuje, že parkování na cyklostezce je za pokutu.

Naše dnešní návštěvu se samozřejmě trefila do nějakého zápasu, takže auta lemovaly silnici do nekonečna. Naštěstí někdo od boulderovky zrovna odjel, tak jsme jedno parkovací místo chytili.

Boulderovka RockTown v německém Kaiserslauternu je velká boulderovka s dobře postavenými bouldery. Najdete tu standardní vybavení co se týče tréninku, tak samozřejmě včetně zázemí: bar a malé občerstvení, šatny a sprchy. Jedinou slabinou je omezené parkování v době fotbalových utkání.

Praktické informace

Název: RockTown Kaiserslautern

Co nabízí: boulder

Adresa: Kantstraße 38, 67663 Kaiserslautern, Německo

Souřadnice: 49.43424996035397, 7.782161100268947

Webovky: www.rocktown.eu