Na Sekyrce ferrata Písek

V Písku jsou dnes dvě lokality s ferratami. Novější ferraty z roku 2024 jsou Václavské skály, ale tenhle článek je o těch starších, které se jmenují Na Sekyrce. Také se říká Ferrata Sekyrka a protože jsou tu dvě trasy, jmenují se Sekyrka I a Sekyrka II. Ve skutečnosti to nejsou úplně klasické ferraty s ocelovým jistícím lanem. Pro jištění jsou tu použitá běžná horolezecká lana. Terén je pro lezení vhodný a příroda kolem je perfektní, ale díky provedení fixního jištění to celkově působí spíš jako retro a/nebo nadšenecká záležitost. Posuďte sami.

Příchod k ferratě je po cyklostezce z doporučeného místa parkování. Na kole by to bylo rychlejší, ale pěšky to je minimálně 15 minut. Na ferratu neukazuje žádná značka, takže je potřeba se hodně dobře dívat mezi stromy ke skalám. Fotka ukazuje pohled z cyklostezky, dá se tam poznat jedno lano.

Pod skálou je pak cedulka, ze které se dovídáme, že tohle je ferrata Sekyrka II. Postavená byla v roce 2022, celková délka je 38 metrů a má dvě varianty označené jako S a M. Obtížnost je uvedená jako C.

První segment ferraty.

Po několika metrech se ferrata skutečně rozbočuje na těžší a lehčí variantu. Obtížnější varianta „Mirek“ vede přímo nahoru a jištění je tu s pomocí řetězu.

Lehčí (označená jako „mírně obtížná“) varianta „Standa“ vede traverzem doleva.

Tady pokračuje jištění starším lezeckým lanem.

Lano je poměrně volné.

Po několika metrech se obě varianty opět setkávají, ale na temeno skály každá vede opět samostatně.

Na skále jsou většinou místa vhodná pro nohy, ale asi ve dvou krocích to bylo těžší a bylo potřeba se pomocí jistícího lana vytáhnout rukama.

Je tu docela dost vegetace a mechu.

Závěrečné ohlédnutí z temene skály směrem dolů.

Celková doba výlezu je pár minut. Obtížnost bych odhadoval na úrovni B/C, možná jeden krok Céčko.

Zpáteční sestupová cesta je označená cedulkou. Vyšlapanou klikatou cestičkou jsme za pár minut opět dole na cyklostezce.

Popošli jsme po cyklostezce pár metrů severním směrem a rozhlížíme se po skalách, kde bychom tak našli Sekyrku I.

Chviličku tápeme a chodíme po cyklostezce sem a tam. Není tu žádný ukazatel, který by nás nasměroval.

Až najednou tamhle vlevo nahoře zahlédneme opět staré lezecké lano připevněné ke skále. A to je zřejmě začátek ferratové cesty Sekyrka I.

Hned za velkým balvanem se člověk musí protáhnout úzkou štěrbinou.

Na skalách se tu zřejmě lezou i klasicky jednodélkové cesty, protože vidíme několik řetězů a samozřejmě hodně nýtů ve skále.

Ohlédnutí směrem dolů na cyklostezku ukazuje, jak je skála členitá.

Následuje dlouhý traverz po hodně položené skále doprava.

Lezecky není Sekyrka I nijak náročná, řekl bych obtížnost do úrovně B.

Skály jsou zarostlé vegetací, jak mechem, tak stromy.

Detail jednoho ukotvení konce lana. je to takhle bezpečné?

Cesta pokračuje dále a lana jsou i tady hodně volná a prověšená.

Dá se přidržet i stromů 🙂

Další detail uzlíku, který mě vyloženě praštil do očí. Uzlík je tu asi proto, aby se při výšvihu nahoru dalo za lano chytit a ruka neklouzala po laně. Lano se zrovna v tom místě tře o skálu a zadní strana uzlíku už je dost prodřená.

Je to v kroku, kde odhaduji, že se lana chytne většina lezců. Tohle bych doporučoval řešit a lano vyměnit.

Ferrata Sekyrka I končí téměř na stejném místě jako Sekyrka II. Vylezení trvalo také obdobně jenom pár minut, že to nemá cenu ani měřit. Sestupová cestička je stejná.

Tohle je cyklostezka pod skalami. Výhoda je, že se dá dojít umýt ruce nebo ochladit do Otavy 🙂

Zpáteční cesta po cyklostezce nám trvala přes 15 minut. Nikde blíž totiž nejde zaparkovat, než na doporučeném parkingu. Nestáli jsme přímo tady v té „křižovatkové“ ploše, protože na plotě je zákazová značka. Parkovali jsme o pár metrů dál v nejbližší ulici. Stejně je to na hraně, protože na jedné straně ulice je parkování zakázáno, auta stojí na druhé straně ulice, ale volný pruh s minimální šířkou podle vyhlášky nezůstává… Tak snad to tady nepokutují…

Ferraty na Sekyrce jsou a nejsou ferratami. Leze se tu podél natažených horolezeckých lan postaršího data. Dost se to ferratě blíží, ale některé uzly a stav lan je na pováženou. Stav je daný tím materiálem. Ocelové lano by po pár letech provozu vypadalo řádově zachovaleji. Podle data vytvoření tipuju, že to místní lezci udělali v době Corona krize jako alternativu, aby se dalo lézt outdoor. Délka Sekyrky I a Sekyrky II je několik desítek metrů, přelézt se dají za pár minut. Obtížnost bych odhadoval B, v případně dvojky spíš B/C s jedním Céčkovým krokem. Mnohem delší je přístupová cesta, pěšky 1,5 km z doporučeného parkoviště – zrychlit by se to dalo na kole nebo koloběžce. Na cyklostezce nejsou ukazatele, takže ferraty je nutné vytušit nebo koukat do mapy.

Autorům, tedy místním lezcům v Písku se sluší poděkovat za vytvoření. Dnes je situace lehce schizofrenní, protože před týdnem (na konci června 2024) byla otevřena ferrata Václavské skály, kde se tvrdí, že jde o první píseckou ferratu. Přitom podepsaný je stejný oddíl Lezetop neboli Stěna Písek.

Praktické informace

Obtížnost: B (Sekyrka I) a B/C (Sekyrka II)

Časová náročnost: několik minut

Cesta z parkoviště: 15 minut

Souřadnice ferraty: 49.32629990688609, 14.154810726445854

Parkování: 49.316875394024535, 14.15102988974004

Další informace: ferrata nemá oficiální stránku ani topo obrázek