Vertic-Halle Baltschieder

Na lezeckou stěnu Vertic-Halle v městečku Baltschieder jsme zavítali při pobytu ve švýcarském kantonu Wallis v den, na který předpovídali hustý déšť. Hledal jsem na internetu dlouho a žádnou jinou stěnu (rozumně velkou) jsem v dosahu dalších 50-80 kilometrů nenašel. Přestože se stěna zdála spíš malá – jak z internetové prezentace, tak v prvním okamžiku po vejití do budovy, ukázalo se, že na potrénování a zničení se postačuje zcela určitě.

Hned úvodem ještě zmíním, že Vertic-Halle provozuje v současné době stěny celkem tři: kromě této v městečku Baltschieder mají sesterské stěny ve městech Monthey a Saxon. Do Saxonu jsme se podívali o dva dny později, opět jako náhradní program při špatném počasí.

Pojďme si stěnu v Baltschiederu prohlédnout na sérii fotek. Lezecká stěna je umístěna v budově obdélníkového půdorysu. Většinu tvoří boulderovka. Kromě boulderu je tu i krátká a ne příliš vysoká stěna pro lezení na laně. Pak dětský svět a samozřejmě posilovna a prostor pro cvičení. Celkový prostor stěny je podle webu 770 metrů čtverečních, ale možná je to více.

Uprostřed boulderovky tvoří dominantu velký balvan. Bouldery jsou na něm ze všech stran, které mají různý sklon: je tu kolmice, malý převis i rajbas.

Uvnitř je pravděpodobně sklad, soudě podle dveří ve stěně.

Na dopadišti, které není nijak extra tvrdé, se tu používají posuvné matrace. Je jich tu docela hodně a jsou poměrně vysoké. Překvapuje mě to, protože na hodně stěnách v poslední době jsme již žádné posuvné matrace nepotkali.

Boulderovka pokračuje i na stěnách okolo. Na další fotce je převis a vpravo od něj další kolmice s přechodem do tunelu. K němu se ještě dostaneme.

Pod tunelem je další převis.

A další kolmice s balančními bouldery.

Před chvílí jsem použil pojem „tunel“, ale přesněji řečeno jde o extra dlouhý převis se stoupajícím dopadištěm.

V „tunelu“ se trénuje výdrž ve stropním lezení, případně v dlouhém traverzu na boku tunelu. Je tu více cest různých obtížností.

Ještě přidám pár fotek z odstupu.

Zajímavostí tu je erární magnézium. Je v takových dřevěných bednách, které jsou rozmístěné různě po hale. Stačí dovnitř strčit ruce. Připomíná mi to takové větší ptačí krmítko 🙂

Když už jsme si prošli boulderovku, podíváme se ještě na lezení s lanem. Mají tu 4 navijáky a asi 8 natažených top-rope lan. Cesty se tu nedají tahat, protože tu nejsou expresky.

Výška stěny je docela nízká, odhaduju 7-8 metrů.

Cesty jsou spíš lehčí, ale nejsou to jenom trojky a čtyřky.

Nechybí ani instruktážní cedule.

Zapomněl jsem doposud zmínit značení obtížností boulderů. Obtížnost je vyznačená cedulkami (dvě cedulky označují startovní chyty nebo chyt) barvou podle stupnice.

Musím říct, že tohle značení mi dělalo lehčí problém si ho zapamatovat.

A ještě perlička, pokud jste si už toho nevšimli na fotce někde výše. Vidíte, jak je přidělaný ten poslední velký bílý chyt? 🙂

V patře nad recepcí a šatnami je prostor pro cvičení.

Najdeme tu standardní moon-board.

A vedle campus se škálou chytů pro cvičení různých úchopů.

V patře se dá projít do dětského světa.

Tam je pro děti od 4 do 12 let vyhrazená boulderovka a komplexní prolézačka, kterou v němčině nazývají „Spielstruktur“ 🙂

Dětský svět je docela rozsáhlý. Součástí je i posezení a odkládací prostor.

Recepce zároveň slouží i jako bar a nabízí obvyklý rozsah občerstvení.

K dispozici je posezení a stolní fotbálek.

Lezecká stěna Vertic-Halle Baltschieder je umístěna v bílé budově (hale), která vypadá dost nenápadně. Pokud je na budově logo, tak jsme ho při příjezdu dokonale přehlédli. V budově kromě stěny sídlí ještě nějaká další firma. Vstup na stěnu jsme našli až podle dvou cedulek na dveřích. Parkování na dvoře u haly bylo bez problémů a zdarma.

Lezecká stěna Vertic-Halle v městečku Baltschieder nabízí především bouldering, pak ještě možnost vyřádění pro menší děti v dětském světě a v poslední řadě už jen omezený malý prostor pro lezení na laně. Městečko Baltschieder není nijak velké ani moc známé, mnohem známější je sousední město Visp, přičemž zástavba těchto dvou měst je téměř propojená. Lezecká stěna má ale tu „smůlu“, že leží přesně za městskou hranicí už v katastru Baltschiederu.

Postavené bouldery tu jsou zajímavé a řekl bych spíš těžší. Přišlo mi, že u velkého počtu boulderů byl často jeden nebo více kroků hodně silových nebo extra dlouhých. Boulderů pro úplné začátečníky tu moc dneska není. Jedině snad v dětském světě, ale tam jsou pro hodně malé postavy.

Lezecká stěna jinak nabízí standardní rozsah služeb a vybavení. Zajímavý je extra dlouhý převis pro trénink stopního lezení. Mezi negativa bych zařadil barevné značení boulderů (které jsem měl problém si zapamatovat), malý rozsah lezení na laně a pak utajené umístění stěny v bílé budově. Nicméně s navigací jsme dorazili nakonec správně.

O dva dny později jsme navštívili sesterskou stěnu Vertic-Halle ve městě Saxon.

Praktické informace

Název: Vertic-Halle Baltschieder

Co nabízí: boulder, lezení na laně jen ve velice malém rozsahu

Adresa: Eschigrund 4, 3937 Baltschieder, Švýcarsko

Souřadnice: 46.30324967341115, 7.868993551468555

Webovky: www.vertic-halle.ch/de/baltschieder